Posted by: kamaruzamanomar | July 14, 2008

Why Public Mutual ?

Unit trust is a good 4 future saving. On 26th feb 2008, new fund was launching and the lowest price per unit in this time. Only RM0.25sen per unit….fuhhh….kalo aku ade duit akan ku invest dlm unit trust in different fund.biar dia beranak pinak in every fund wif every different interest rate. Kalo RM1.00 dh dpt 4 unit.

Syok pasal unit trust ni ialah paling rendah interest rate pn hanya 12% per annum buat setakat nila. Tak penah kurang dari itu dan ia akan meningkat hingga 15%,20%,30%,40%…n bla2…

Unit trust akan kira dividen bulanan dan bukan tahunan sebb tula unit trust ada jaminan mendapat pulangan tu tinggi…Cuma ia perlu diambil kire in long term…utk short term boleh..but if u are lucky u will get the return. Lagi satu yg menarik..unit trust boleh jual balik its mean nk amik balik ur money ANYTIME..bukan ade tempoh or certain2 time. Untuk jual balik pn xkn kenakan charge..contoh ASB 2% (if im not mistaken la)…

If u rase ur fund its less secure then u can switch ur investment to others fund.dan dlm unit trust kite leh invest dlm byk fund…contoh kiter invest dlm 3 fund yg berbeza..ia xde had utk kiter invest dlm lebih dari 1 fund…huh..mmg best n menarik……ape tunggu lagi..jum invest sesame…

Unit trust berbeza dengan insurance…insurance nye investment berapa % yg akan kite akan dpat.cuba cek n Tanya kat agen kite..n adakah kiter leh kuarkan duit kiter bila2 masa? kalo xde incident kite x boleh kuarkan duit/claim..n kalo ade penama leh la claim bila kiter meninggal..tu pun yg merasa anak2 atau org sekeliling kite…tp dia bagus utk cover life insurans…n unit trust berbeza ngan insurance..ini adalah investment…yg insyaAllah pulangan yg tinggi berbanding yg lain.

Interest rate / Dividen per annum:-
fixed deposit = 3%
bank saving = 0.05%
ASB = 6.8%
EPF = 5.8%
tabung haji = 5%
UNIT TRUST = 12%

Cth: monthly 100

Kalo aku yg berumur 25 tahun n akan pencen umur 55tahun. dlam tempoh 30 tahun if aku strt invest dr skang If average interest rate 10% je pn aku still dpt pulangan. Kalo 3% pn aku still dpt pulangan. Tpi smpai setakat ni unit trust interest rate xpenah trun dr 12%….

Biase yg join trust fund ni kaum cina..diorg akan start invest utk anak mereka sejak anak mereka lahir lagi. Pada mareka..kalo anak mereka pandai mereka akan anta anak mereka ke luar Negara utk sambung belajar..if anak mereka kurang pandai..mereka akan kasi duit tuh sebagai modal utk bukak kedai ke bengkel ke ape ke….sbb tula dlm trust fund mmg ramai kaum cina yg invest….tp melayu pn sudah tidak ketinggalan lagi…mereka dah mula menjejak kan kaki dr mase ke semasa dlm trust fund ni.

Berminat nak JADI PELABUR atau AJEN UNIT TRUST ?
Call or sms me at 019-2828 264 ( Kamal )
e-mail : kbo2020@gmail.com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: